Piushaven mooi wit decor voor Lichtjesfeest

Koning Winter zorgde voor het toefje op de taart! Een flinke laag verse sneeuw vormde een perfect decor voor het lichtjesfeest rond de Tilburgse Piushaven op vrijdagavond 17 december. Terwijl sneeuwbuien in het midden van het land het verkeer teisterden, bezochten in Tilburg vele honderden mensen de Piushaven voor een gezellige winterse avond. Het programma van het Lichtjesfeest 2010 was gevarieerder dan ooit. Het lichtjesfeest is een door de Stichting Thuishaven Tilburg in het leven geroepen traditie, waaraan dit jaar onder meer L'Avventura, het ROC en theater De Reizende Speeldoos meededen.

Bedoeling was dat verlichte kano's en door kinderen gemaakte drijvende lichtobjecten middenin het Lichtjesfeest de Piushaven binnen zouden varen. Maar de haven lag vol ijs, dus maakten de kanovaarders een winterse wandeltocht naar de kop van de haven. Kinderen lieten hun zelfgebouwde lichtobjecten met veel gespook ‘te ijs’ , bij de trappen van de haven.

Op het podium kwamen De Vrolijke Muzieknootjes, Meezingkoor Meepesaant en de Leyezangers voorbij. De leerlingen van het ROC afdeling Kunst,Cultuur en Media, verzorgden een mooie omlijsting van het feest. In perfecte kostuums brachten ze Dickens’ tijd tot leven. En ook enkele mensen uit het publiek hadden hun best gedaan om met hun kleding en met lantaarntjes de sfeer van weleer op te roepen. Op de kade stonden vuurkorven en een schaapherder met schapen. Ook zochten mensen de warmte op van de transitiekachel, de nieuwste uitvinding van kunstenaar/uitvinder Guus Voermans. En steeds stond er een rij belangstellenden te wachten bij de theatervertellingen en het Tilburgs Dictee, die plaatsvonden aan boord van de drie historische vrachtschepen. Voor bezoekers was er gratis chocolademelk en glühwein.

De samenwerking met L’Avventura bracht mooie verrassingen. Theatergroep De Kwekerij profiteerde van het witte winterwonderlandschap voor een poëtisch beeldverhaal van twee witte dames met ettelijke witte emmertjes. En de afsluitende act van Leila Koeckenberger was een indrukwekkende beloning voor de mensen die de kou tot het einde trotseerden. De combinatie van acrobatiek in de lucht met geprojecteerde schaduwen en beelden en krachtige muziek was een bijzonder mooie afsluiter van het Lichtjesfeest 2010.

We hopen dat u er ook zo van genoten heeft. Hebt u het gemist? Dan zien we u zeker volgend jaar bij het Lichtjesfeest 2011! Mede dankzij de belangrijke ondersteuning van Verrijk je Wijk is het Lichtjesfeest 2010 een mooi en sfeervol succes te noemen!