Tilburg krijgt steeds meer sociale bankjes

Ondernemers en organisaties schenken al meer dan 40 Socialsofas aan Tilburg

Bedrijven en organisaties sponsoren meer dan 40 zogeheten Socialsofa´s, kleurrijke bankjes die over heel Tilburg worden geplaatst in straten en pleinen en bijvoorbeeld bij winkelcentra. Burgemeester Vreeman en de Tilburgse kleinkunstenares Karin Bruers presenteerden 27 april 2006 gezamenlijk de eerste Socialsofa, waarvan het de bedoeling is dat er vele van in Tilburg komen te staan. De Socialsofa is een buitenbank die is ontworpen door Karin Bruers en onderdeel uitmaakt van het 1000-banken-project van Bruers. Dit project heeft tot doel om de sociale structuur in Tilburg te versterken door ontmoetingsplekken te creëren waar buurtbewoners rustig kunnen gaan zitten en daar rustig kunnen “buurten”.

Naast de Socialsofa´s voor bedrijven komen er ook “gewone” bankjes die aangevraagd kunnen worden door bewoners via de wijkorganisaties en dorpsraden. Inmiddels zijn er al 100 van deze bankjes geplaatst en diverse aanvragen zijn in behandeling. Deze bankjes worden betaald uit het gemeentelijke budget voor het project “Verrijk je Wijk!”.

Ondernemers worden ambassadeurs
Op 20 april zijn een aantal Tilburgers uit de politiek en het bedrijfsleven bij elkaar gekomen om samen met de initiatiefneemster Karin Bruers een officieus startschot te geven van het 1000-banken-project. Tijdens deze bijeenkomst werd een initiatiefgroep in het leven geroepen onder voorzitterschap van burgemeester Vreeman. Deze initiatiefgroep gaat in elke Tilburgse wijk een Socialsofa plaatsen. Ter plaatse werden 23 banken geschonken door een aantal aanwezigen. Deze banken zijn de symbolische eerste Socialsofa’s van de 500 die binnen een jaar in Tilburg zouden moeten worden geplaatst. De initiatiefgroep bestaat uit ondernemers Jan Melis (Melis Gieterijen), Jan Haans (Haans), Ruud Gommers (ABNAMRO), Maarten Letscher (Holla en Poelman Advocaten), Fer van der Plas (Macintosh/Kwantum) en Frank Kasteleijns (JvH Gaming). Deze initiatiefgroep stelt zich verder tot doel om bedrijven en instellingen te mobiliseren om zoveel mogelijk Socialsofa´s te realiseren. Hierdoor bepaalt dit vooral sociale project ook mede het gezicht van de stad, waardoor het kracht krijgt als uniek stadspromotieproject voor Tilburg.

De eerste twintig Socialsofa´s komen vóór juli 2006 in elke Tilburgse wijk (of dorp) te staan, wijkorganisaties en bewoners mogen aangeven waar ze de Socialsofa het liefste hebben staan. Voorbeelden van de Socialsofa´s zijn te zien op www.socialsofa.com.

Socialsofa, omschrijving
De Socialsofa is een kunststof bank die met behulp van een speciaal bedrukte folie, beschildering of bijvoorbeeld een mozaďek en vervolgens een coating wordt voorzien van telkens een unieke opdruk. Zo kunnen bedrijven, particulieren, wijkverenigingen en elke andere groep Tilburgers zichzelf profileren via een eigen stadsbank. De Socialsofa krijgt zo in de nabije toekomst een prominente plek in het Tilburgse straatbeeld. De banken worden geplaatst langs fietsroutes, in woonwijken, bij winkelcentra, scholen en verder overal waar er behoefte is aan zitplekken. Ook komt er een boek uit met daarin een afdruk en beschrijving van alle geplaatste Socialsofa’s.

SocialsofaSocialsofa

Meer informatie op www.socialsofa.com