Dichtersmiddag in Paradox eerste aanzet Tilburgse dichters dichterbij de bevolking brengen

Op zondagmiddag 17 februari vindt in “Paradox” een dichtersmiddag plaats. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur zijn er optredens van Jace van de Ven en Nick J. Swarth (de twee voormalige stadsdichters) en Frank van Pamelen (de huidige stadsdichter). De toegang is gratis. De middag wordt georganiseerd door Stichting Kunstprojecten Tilburg en de “Verrijk je Wijk” ambassadeurs. Beide organisaties hebben het plan opgepakt om in alle Tilburgse buurten een culturele traktatie te verzorgen.

Het idee is ontstaan nadat de Stichting Kunstprojecten Tilburg een succesvolle dichtersavond georganiseerd had in café restaurant De Kievitshoeve (voorheen café Peerke Staak) in de wijk Reeshof, mede mogelijk gemaakt door een “Verrijk je Wijk”-subsidie. Het publiek kwam er in groten getale op af en beleefde een verrassend veelzijdige avond.

Dichterbij publiek
De drie dichters vertolken dan ook ieder een eigen dichtstijl. Jace van de Ven met de meer romantische en nostalgische kijk op het stadsleven, Nick J. Swarth is de meer confronterende dichter en Frank van Pamelen is een virtuoos plezierdichter annex cabaretier. Het drietal laat het aanwezige publiek niet alleen kennismaken met hun gedichten, maar gaan tegelijkertijd ook een interactie aan met het publiek. Op deze manier wordt de dichtkunst uit de abstracte kunsthoek gehaald en als het ware “dichterbij” het publiek gebracht.

Alle buurten Deze succesformule wil het organiserend comité graag aanbieden aan alle buurten van Tilburg. Om dit te bereiken heeft de organisatie een Nieuwsbrief opgesteld en heeft deze verstuurd naar alle buurtorganisaties in Tilburg, inclusief de dorpsraden van Udenhout en Berkel-Enschot. De Stichting Binnenstad reageerde meteen positief, hetgeen - via een subsidie bij “Verrijk je Wijk” - resulteert in de dichtmiddag in Paradox. Een middag die mogelijk de aftrap wordt van een reeks van dichtersbijeenkomsten in de rest van de Tilburgse buurten.